VII CEI Regionalnog Foruma Wellness & Spa industrije  održan je u hotelu Crowne Plaza u Beogradu u organizaciji Klastera zdravstvenog,wellness i spa turizma Srbije a pod pokroviteljstvom Centralne Evropske inicijative i Minstarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

U radu foruma učestvovali su predstavnici wellness i spa sektora iz 11 CEI zemalja.

Forum je otvorila gospođa Nataša Ranitović, predsednica ZVST klastera.

Skup su pozdravili: gospođa Snežana Radinović, direktor Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije, gospođa Dragana Šabić, sekretar Asocijacije za turizam, Privredne komore Srbije i gospodin Zoran Jovanović, ministar savetnik u Ministarstvu za spoljne poslove i lokalni CEI kordinator. 

Zdravstveni, wellness i spa turizam asociraju na velike šanse turističke ponude Srbije.Mala i srednja preduzeća okosnica su privrede svake države, te treba stimulisati njihov razvoj, ali i razvoj Klastera. Klaster zdravstvenog, velnes i spa turizma Srbije jedan je  od pozitivnih primera u ovoj oblasti istakla je u u svom izlaganju gospođa Šabić.

Centralna evropska inicijativa  prepoznala je značaj organizacije Foruma za wellness, spa i turizam Srbije i  odlučila je da po drugi put pomogne realizaciju  ovakvog događaja, rekao je gospodin Zoran Jovanović.

Gspodin Atila Tot, Termalno-zdravstveni industrijski klaster, Mađarska, govorio je o tome kako da jedan klaster  postane uspešan . Faktori uspešnosti klastera su: da klaster razvija i pruža svojim članicama raznolike i kvalitetne usluge na osnovu uspeha i ineresovanja, da postoji redovna komunikacija sa članicama i  najvažnije , da se obezbedi samoodrživo finansiranje klastera.

Gospođa Nataša Ranitović, predsednica Klastera zdravstvenog, velnes i spa turizma, Srbija, u svom izlaganju govorila je o značaju održavanja Foruma i predstavila Klaster Wellness Srbija ,kao primer dobre prakse u razvoju klastera u zdravstvenom, wellness I spa turizmu Srbije. Zaključak izlaganja gospođe Ranitović jeste da je obezbeđenje  kvalitetnih klasterskih  usluga važan faktor konkurentnosti klastera.

Pedja Filipović, akademija Peđa Filipović, Srbija, predstavio je učesnicima Foruma inovativni holistički velnes koncept sa korišćenjem autentičnih potencijala regiona uz izvođenje određenih rituala.

Gospodin Andor Albel, Alfold Spa Cluster, Mađarska, u svom izlaganju  predstavio je  klaster Alfold Spa Iz Madjarske. Reč je o klasteru koji uspešno radi već 16 godina i u dosadašnjem radu klaster je uspostavo saradnju i razvio prijateljstvo sa kolegama iz Rumunije i Srbije. Posebno je u predavnju naglasio važnost saradnje sa lekarima za razvoj wellness turizma.  

Gost Foruma iz Crne Gore, gospodin Danilo Đikanović (UNIDO) govorio je o klasterizaciji u Crnoj Gori.

2014. godine UNIDO je pokreno projekat pod nazivom ''Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori kroz razvoj klastera'', čiji rezultati pokazuju veću spremnost za veće tržište, razvoj marketing strategije, brendiranje proizvoda, kao i promene zakona koji direktno i nepotrebno predstavljaju barijere biznisima koji mogu postati nosioci ekonomije jedne države.

Dr Luiza Spirou (Health Medical Cluster Romania, Rumunija) istakla je da Rumunija obiluje prirodnim, zdravim i spa resursima, koji su ozbiljno zapostavljeni  poslednjih decenija. Tek  od skoro, kroz inicijative kao što je klaster,  ta sredstva i znanje počeli su da se revitalizuju.

U cilju jačanja regionalne saradnje sa klasterima i zdravstvene, velnes i spa industrije, Klaster zdravstvenog, velnes i spa turizma Srbije potpisao je sporazum o saradnji sa dva klastera iz Mađarske.

Gospodin Christoph Tschaikner, Authentic Experience, Austrija, govoro je o održivim, autentičnim marketing strategijama u regionu I Srbiji .Fokus je na razvoju održivih prednosti I diferencijaciji ponude . Preporuka za Srbiji je diferencijacija bazirana na istoriji, tradiciji i Spa kulturi.

Gospođa Ljiljana Čerović, Šef Odseka za upravljanje i razvoj turističkih proizvoda, TOS, navela je odlične rezultate koje beleži Turistička organizacija Srbije u poslednje vreme. Svetski trend je  da turiste sve više motivišu aktivnosti u prirodi, rekreacija i  zdravlje. Uloga  Klaster Wellness Srbije je po rečima gospođe Čerović, u objedinjavanju članica i radu na razvoju zdravstvenog, velnes i spa  turizma. Turistička organizacija Srbije je po tom pitanju zainteresovana  saradnju sa   Wellness Klasterom.

Marija Belij, Geografski fakultet, Univerzitet u Beogradu, Srbija, govorila o motivaciji turista u spa turizmu u Srbiji. Motivacija turista i njihovo ponašanje su glavni faktori za kompetentne organizatore turističke ponude. U radu je predstavljen je  integralan model koji uključuje tri (kriterijuma) u procesu donošenja odluke o izboru destinacije. Nova saznanja o kriterijumima  i njihovom uticaju na izbor banjskih destinacija bi mogla da pomognu menadžerima da izdvoje proizvode i usluge koje bi zadovoljile očekivanja posetilaca i samim tim poboljšala lojalnost turista.

Gospodin Boštijan Koren, Terme Čatež, Slovenija, istakao je da je za uspešnost spa  industrije važna kvalitetna i raznovrsna ponuda. Najbolja i najjeftinija reklama je utisak gostiju. Gospodin Boštjan u svom predavanju govorio i o uspešnim marketing strategijama koje banja Čatež primenjuje na tržištu Srbije kao primer dobre prakse profesionalcima iz Srbije.

Gospodin Ostoja Barašin, TO Banja Luka, BiH, govorio je o promociji, trenutnom stanju, razvoju i perspektivama zdravstvenog, wellness i spa turizma u BIH.

Gospodin Massimo, Terme Montekatini, Italija, govorio je o izazovima 21-og veka sa kojima se susreću tradicionalne termalne banje i načinima suočavanja sa izazovima: iskoristiti ekskluzivnost termalnih banja, povećati profesionalnost, kvalitet, obezbediti održivost i komunicirati. I gospodin Giovanetti je naglasio da treba da se investira u ljude jer ova industrija radi sa ljudima I njihovim emocijama.

Dr Dragana Janković, Banja Slatina, BiH, je predstavila prirodna blaga Banje Slatina i način na koji ova banja funkcioniše, koje sve usluge pruža i kojim profesionalcima i uslugama raspolažu. 

Prolom Banju i Lukovsku Banju predstavio je gospodin Slaviša Jovanović. Prolom Banja poznata  po medicinskim tretmanima, ali je takođe atraktivna i mladim parovima i porodicama sa decom. Glavni projekat za ovu godinu u Prolom banji je  je veliki wellness centar koji će se prostirati na 200 kvadratnih metara i koji će biti u tri nivoa. Centar će biti završen do kraja septembra.

Gospodin Zhivko Nedelchev, banja Kyustendil, Bugarska, predstavio je banju Ćustendil,  njena prirodna bogatstava i primenu balneoterapije u lečenju raznih oboljenja. 

Gospođa Mladenka Nastovski-Mesarić, Losinj Hotells & Villas, Hrvatska, govorila je o standardima kvaliteta  i putu do primene standarda. Sertifikacija povećava  prisutnost na svetskom tržištu I dovodi do unapredjenja usluga. Postoji zakonska regulativa države i postoje evropski kriterijumi koji se moraju ispoštovati, da bi se nešto zvalo spa I wellness centrom.

Gospođa Ana Vučićević, Vox trade, Srbija, istakla je da je unapređenje internacionalnog sistema kvaliteta EuropeSpa za wellness, medical spa i spa u hotelima i banjskim centrima i sertifikacijom se podiže nivo kvaliteta i bezbednost svih usluga, čime se dobija visoka kredibilnost i mnogo bolji pristup stranom gostu što je ključ u marketinškoj ponudi hotela i banja.

dr Ivan Zec predstavio je na Forumu kiseoničku kapsulu  koja tretira organizam terapijski, sa 99-to procentnim kiseonikom.Kapsula sekoristi se za lečenja raznih oboljenja: dijabetes, hipertenzija, prehlada, u sportskoj medicini, za suzbijanje stresa, ali i za smanjenje telesne težine.

Gospođa Nataša Ranitović se u završnoj reči zahvalila kolegama, učesnicima Foruma i izrazila nadu da će ovogodišnji Forum doprineti uspehu učesnika.

Sponzori su bili: Vox, Institut dr Miroslav Zotović, Polimark, Piramida Experta, Prolom voda, Benlian food, Bodry, Koozmetik i Net Cast.

 

CEI Prolom voda VOX TRADE d.o.o. Министарство трговине, туризма и телекомуникација