10. CEI Forum zdravstvenog velnes i spa turizma

Očuvanje kulturnog nasleđa oko termomineralnih izvora, razvoj velnes turizma zasnovanog na banjskom kulturnom nasleđu i tradiciji u zemljama članicama centralne i jugoistočne Evrope, bila je glavna tema 10. CEI Regionalnog foruma zdravstvenog, velnes i spa turizma, koji je 22. oktobra održan u beogradskom hotelu Holiday Inn.

 

 

 

Cilj Foruma jeste i da se podrže umrežavanje i regionalna saradnja i razmene najbolje prakse u CEI regionu povezivanjem stručnjaka za kulturni i velnes turizam. Forum je bio prilika i da se promovišu zaštita kulturnog nasleđa, obnova i održavanje lokaliteta od istorijskog i kulturnog značaja oko termomineralnih izvora.

Učesnike Foruma iz 10 zemalja u ime organizatora pozdravila je predsednik Velnes klastera Srbija Nataša Ranitović, koja je ukazala na značaj povezivanja banjskog, velnes i spa turizma sa kulturnim nasledjem. Nataša Ranitović zahvalila se Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije i Centralno Evropskoj Inicijativi na podršci za održavanje Foruma.

Deseti CEI Forum zdravstvenog velnes i spa turizma otvorio je dr Miroslav Knežević, državni sekretar za turizam u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

Dr Knežević je, govoreći o naporima koje Ministarstvo ulaže u razvoj turizma naglasio, izmedju ostalog, da je Strategijom razvoja turzma do 2020. godine banjski turizam prioritet.

Tradicionalne banje  zasnovane na korišćenju prirodnih lekovitih resursa u prošlosti i danas – njihovo mesto u zdravstvenom turizmu i sistemu zdravstvene zaštite, tema je o kojoj je govorila Janka Zalešakova, potpredsednica Evropske Spa Asocijacije (ESPA).

Kulturna baština i spa tradicija bila je tema prvog panela na kome je moderator Vesna Crnoglavac, arheolog, savetnik muzeja, Narodni muzej Niš „Medijana, govorila o spa tradiciju rimskih vremena.

Crnoglavac je predstavila kompleks gradjevina u arheološkom nalazištu Mediana, iz rimskog perioda.

Arhitekta Aleksandra Lukić predstavila je Bukovičku banju i Arandjelovac, koje su prošle godine dobile nagradu u Berlinu za prezentaciju ovog banjskog mesta.

Arheolog Julijana Pešić predstavila je bogato rimsko nasledje u leskovačkom kraju, s posebnim osvrtom na Sijarinsku banju, koja danas zauzima značajno mesto na mapi srpskih banja. Predstavila je nekoliko lokaliteta na kojima su pronadjena naselja i utvrdjenja iz rimskog perioda i govorila o viševekovnoj tradiciji korišćenja lekovitih voda.

Cvetanka Ristova Dr.Sc. instituta za turizam i ugostiteljstvo Goce Delčev Univerziteta Štip, Fakultet za turističku i poslovnu logistiku, govorila je o rimskom nasledju i turističkoj ponudi Severne Makedonije, koja ima dugu tradiciju banja.

Na forumu je govorila i Miroslava Taskova iz Regionalnog istorijskog muzeja akademika Jordana Ivanova u Ćustendilu, Bugarska. Taskova je predstavila kulturnu i prirodnu baštinu Ćustendila kao terena za zdravstveni, velnes i banjski turizam.

Na panelu Kuklturno nasledje, spa tradicija i velnes ponuda govorili su i Marija Belij, Jelena Djurić i Dragan Bogdanić.

Aktuelni trendovi u velnes turizmu tema su drugog panela.

Michael Wallace, Spa, medicinski i velnes  konsultant iz madjarske turističke agencije govorio je o zdravstvenom  turizmu i potrebi da ljudi rade na ebi da budu aktivni.

Na ovom panelu Foruma govorio je i Boban Djurović, predsednik opštine Vrnjačka banja, koja je navedena kao primer dobre prakse. Vrnjačka banja postala je i članica Rimskih banja Evrope, na čemu je zahvalio direktorki Velnes klastera Srbije Nataši Ranitović i Tobiasu Belenšatjnu, generalnom direktoru projekta Rimske banje Evrope.

Omar Saheq iz Nemačke predstavio je proizvode, odnosno mašine koji se koriste u spa i velnes centrima.

Joakim Liber, počasni  Generalni sekretar Evropske spa asocijacije (ESPA), predsedavajući Udruženja ,Kvalitet u prevenciji zdravlja (QUHEP), Ltd., Nemačka, govorio je na 10. CEI Forumu zdravstvenog velnes i spa turizma o kreiranju i implementaciji  autentične ponude zdravstvenog turizma u Rimskim banjama Evrope. Liber je rekao da je formirana marketinška mreža banja i uspostavljena saradnja brendova. Ali, mreža destinacija još nije dovoljno jaka, a sve banje koje se baziraju na rimskoj tradiciji, kako je primetio, zajedno mogu mnogo da postignu. Savetovao je da se banje s rimskom tradicijom ujedine u različitosti.

Tobias Bilenštajn, generalni direktor projekta Rimske banje Evrope, govorio je o održivom razvoju u spa centrima. Prema njegovim rečima, ključno je da tri demenzije održivog razvoja, ekologija, društvo i ekonomija, moraju da budu u balansu.

Uporedo sa glavnim programom, održana su master predavanje o spa menadžmentu i radionica o tehnikama opuštanja za SPA osoblje.

Forum je organizovao organizuje Klaster zdravstvenog velnes i spa turizma Srbije, član Evropske Spa Asocijacije (ESPA).

Organizaciju Foruma podržavli su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo kulture i informisanja i Centralno Evropska Inicijativa (CEI), a medijski sponzor bio je časopis Srpska ekonomija.

 

CEI Prolom voda VOX TRADE d.o.o. Министарство трговине, туризма и телекомуникација