VII CEI Regionalnog Foruma Wellness & Spa industrije održan je u hotelu Crowne Plaza u Beogradu u organizaciji Klastera zdravstvenog, velnes i spa turizma Srbije, a pod pokroviteljstvom Centralne Evropske inicijative i Minstarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

U radu foruma učestvovali su predstavnici velnes i spa sektora iz 11 CEI zemalja.

Forum je otvorila gospođa Nataša Ranitović, predsednica ZVST klastera.

Skup su pozdravili: gospođa Snežana Radinović, direktor Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije, gospođa Dragana Šabić, sekretar Asocijacije za turizam, Privredne komore Srbije i gospodin Zoran Jovanović, ministar savetnik u Ministarstvu za spoljne poslove i lokalni CEI kordinator. 

Zdravstveni, velnes i spa turizam asociraju na velike šanse turističke ponude Srbije. Mala i srednja preduzeća okosnica su privrede svake države, te treba stimulisati njihov razvoj, ali i razvoj Klastera. Klaster zdravstvenog, velnes i spa turizma Srbije jedan je od pozitivnih primera u ovoj oblasti istakla je u u svom izlaganju gospođa Šabić.

Centralna evropska inicijativa prepoznala je značaj organizacije Foruma za velnes, spa i turizam Srbije i odlučila je da po drugi put pomogne realizaciju ovakvog događaja, rekao je gospodin Zoran Jovanović.

Gspodin Atila Tot, Termalno-zdravstveni industrijski klaster, Mađarska, govorio je o tome kako da jedan klaster postane uspešan. Faktori uspešnosti klastera su: da klaster razvija i pruža svojim članicama raznolike i kvalitetne usluge na osnovu uspeha i ineresovanja, da postoji redovna komunikacija sa članicama i najvažnije, da se obezbedi samoodrživo finansiranje klastera.

Gospođa Nataša Ranitović, predsednica Klastera zdravstvenog, velnes i spa turizma, Srbija, u svom izlaganju govorila je o značaju održavanja Foruma i predstavila Klaster Wellness Srbija, kao primer dobre prakse u razvoju klastera u zdravstvenom, wellness I spa turizmu Srbije. Zaključak izlaganja gospođe Ranitović jeste da je obezbeđenje  kvalitetnih klasterskih  usluga važan faktor konkurentnosti klastera.

Pe]a Filipović, akademija Peđa Filipović, Srbija, predstavio je učesnicima Foruma inovativni holistički velnes koncept sa korišćenjem autentičnih potencijala regiona uz izvođenje određenih rituala.

Gospodin Andor Albel, Alfold Spa Cluster, Mađarska, u svom izlaganju predstavio je  klaster Alfold Spa iz Ma]arske. Reč je o klasteru koji uspešno radi već 16 godina i u dosadašnjem radu klaster je uspostavo saradnju i razvio prijateljstvo sa kolegama iz Rumunije i Srbije. Posebno je u predavanju naglasio važnost saradnje sa lekarima za razvoj velnes turizma.  

Gost Foruma iz Crne Gore, gospodin Danilo Đikanović (UNIDO) govorio je o klasterizaciji u Crnoj Gori.

2014. godine UNIDO je pokrenuo projekat pod nazivom ''Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori kroz razvoj klastera'', čiji rezultati pokazuju veću spremnost za veće tržište, razvoj marketing strategije, brendiranje proizvoda, kao i promene zakona koji direktno i nepotrebno predstavljaju barijere biznisima koji mogu postati nosioci ekonomije jedne države.

Dr Luiza Spirou (Health Medical Cluster Romania, Rumunija) istakla je da Rumunija obiluje prirodnim, zdravim i spa resursima, koji su ozbiljno zapostavljeni poslednjih decenija. Tek  od skoro, kroz inicijative kao što je klaster, ta sredstva i znanje počeli su da se revitalizuju.

U cilju jačanja regionalne saradnje sa klasterima i zdravstvene, velnes i spa industrije, Klaster zdravstvenog, velnes i spa turizma Srbije potpisao je sporazum o saradnji sa dva klastera iz Mađarske.

Gospodin Christoph Tschaikner, Authentic Experience, Austrija, govoro je o održivim, autentičnim marketing strategijama u regionu i Srbiji. Fokus je na razvoju održivih prednosti i diferencijaciji ponude. Preporuka za Srbiji je diferencijacija bazirana na istoriji, tradiciji i spa kulturi.

Gospođa Ljiljana Čerović, Šef Odseka za upravljanje i razvoj turističkih proizvoda, TOS, navela je odlične rezultate koje beleži Turistička organizacija Srbije u poslednje vreme. Svetski trend je da turiste sve više motivišu aktivnosti u prirodi, rekreacija i zdravlje. Uloga  Klaster Wellness Srbije je po rečima gospođe Čerović, u objedinjavanju članica i radu na razvoju zdravstvenog, velnes i spa  turizma. Turistička organizacija Srbije je po tom pitanju zainteresovana  saradnju sa Velnes Klasterom.

Marija Belij, Geografski fakultet, Univerzitet u Beogradu, Srbija, govorila o motivaciji turista u spa turizmu u Srbiji. Motivacija turista i njihovo ponašanje su glavni faktori za kompetentne organizatore turističke ponude. U radu je predstavljen je  integralan model koji uključuje tri (kriterijuma) u procesu donošenja odluke o izboru destinacije. Nova saznanja o kriterijumima  i njihovom uticaju na izbor banjskih destinacija bi mogla da pomognu menadžerima da izdvoje proizvode i usluge koje bi zadovoljile očekivanja posetilaca i samim tim poboljšala lojalnost turista.

Gospodin Boštijan Koren, Terme Čatež, Slovenija, istakao je da je za uspešnost spa  industrije važna kvalitetna i raznovrsna ponuda. Najbolja i najjeftinija reklama je utisak gostiju. Gospodin Boštjan u svom predavanju govorio i o uspešnim marketing strategijama koje banja Čatež primenjuje na tržištu Srbije kao primer dobre prakse profesionalcima iz Srbije.

Gospodin Ostoja Barašin, TO Banja Luka, BiH, govorio je o promociji, trenutnom stanju, razvoju i perspektivama zdravstvenog, velnes i spa turizma u BIH.

Gospodin Massimo, Terme Montekatini, Italija, govorio je o izazovima 21-og veka sa kojima se susreću tradicionalne termalne banje i načinima suočavanja sa izazovima: iskoristiti ekskluzivnost termalnih banja, povećati profesionalnost, kvalitet, obezbediti održivost i komunicirati. I gospodin Giovanetti je naglasio da treba da se investira u ljude jer ova industrija radi sa ljudima i njihovim emocijama.

Dr Dragana Janković, Banja Slatina, BiH, je predstavila prirodna blaga Banje Slatina i način na koji ova banja funkcioniše, koje sve usluge pruža i kojim profesionalcima i uslugama raspolažu. 

Prolom Banju i Lukovsku Banju predstavio je gospodin Slaviša Jovanović. Prolom Banja poznata  po medicinskim tretmanima, ali je takođe atraktivna i mladim parovima i porodicama sa decom. Glavni projekat za ovu godinu u Prolom banji je  je veliki wellness centar koji će se prostirati na 200 kvadratnih metara i koji će biti u tri nivoa. Centar će biti završen do kraja septembra.

Gospodin Zhivko Nedelchev, banja Kyustendil, Bugarska, predstavio je banju Ćustendil,  njena prirodna bogatstava i primenu balneoterapije u lečenju raznih oboljenja. 

Gospođa Mladenka Nastovski-Mesarić, Losinj Hotells & Villas, Hrvatska, govorila je o standardima kvaliteta  i putu do primene standarda. Sertifikacija povećava  prisutnost na svetskom tržištu I dovodi do unapredjenja usluga. Postoji zakonska regulativa države i postoje evropski kriterijumi koji se moraju ispoštovati, da bi se nešto zvalo spa i velnes centrom.

Gospođa Ana Vučićević, Vox trade, Srbija, istakla je da je unapređenje internacionalnog sistema kvaliteta EuropeSpa za wellness, medical spa i spa u hotelima i banjskim centrima i sertifikacijom se podiže nivo kvaliteta i bezbednost svih usluga, čime se dobija visoka kredibilnost i mnogo bolji pristup stranom gostu što je ključ u marketinškoj ponudi hotela i banja.

dr Ivan Zec predstavio je na Forumu kiseoničku kapsulu  koja tretira organizam terapijski, sa 99-to procentnim kiseonikom.Kapsula sekoristi se za lečenja raznih oboljenja: dijabetes, hipertenzija, prehlada, u sportskoj medicini, za suzbijanje stresa, ali i za smanjenje telesne težine.

Gospođa Nataša Ranitović se u završnoj reči zahvalila kolegama, učesnicima Foruma i izrazila nadu da će ovogodišnji Forum doprineti uspehu učesnika.

Sponzori su bili: Vox, Institut dr Miroslav Zotović, Polimark, Piramida Experta, Prolom voda, Benlian food, Bodry, Koozmetik i Net Cast.

CEI Prolom voda VOX TRADE d.o.o. Министарство трговине, туризма и телекомуникација