O Klasteru

 

Klaster zdravstvenog, velnes i SPA turizma Srbije, osnovan je, u martu 2012. godine.

Klaster je mreža 37 članica: preduzeća, preduzetnika, obrazovnih i naučno – istraživačkih institucija, turističkih agencija, lokalnih samouprava  i nevladinih organizacija usmerenih na razvoj zdravstvenog, wellness i spa turizma u Srbiji.

Cilj Klastera  je razvoj zdravstvenog, wellness i SPA turizma u Srbiji i podizanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća iz sektora.

Članice Klastera su lideri u zdravstvenom, wellness i SPA turizmu na domaćem tržištu i u regionu.

Klaster organizuje regionalnu konferenciju o zdravstvenom, wellness i spa turizmu/industriji.

 

O forumu

10.CEI Regionalni forum o zdravstvenom, wellness i spa turizmu je jedina godišnja  regionalna konferencija posvećena zdravstvenom, wellness i spa turizmu koja se održava u Srbiji od 2009. godine.

Očuvanje kulturnog nasleđa oko termomineralnih izvora, razvoj velnes turizma zasnovanog na banjskom kulturnom nasleđu i tradiciji u zemljama članicama centralne i jugoistočne Evrope, glavna je tema 10. CEI Regionalnog foruma zdravstvenog,velnes i spa turizma, koji će se održati u beogradskom hotelu Holiday Inn 22. oktobra u organizaciji Klastera zdravstenog velnes i spa turizma Srbije..

Eminentni predavači, stručnjaci za velnes i spa iz 11 zemalja članica CEI razgovaraće o tome kako iskoristiti potencijale kulturnog nasleđa i tradicije korišćenja termo mineralnih voda kroz istoriju za razvoj autentičnog i jedinstvenog turističkog proizvoda banjskogi turizma i kako kreirati atraktivne tematske ture.

Forum, koji podržava umrežavanje, regionalnu saradnju i razmenu najboljih praksi u CEI regionu povezivanjem stručnjaka za kulturni i velnes turizam će promovisati zaštitu kulturnog nasleđa, obnovu i održavanje lokaliteta od istorijskog i kulturnog značaja oko termomineralnih izvora.

Uporedo sa glavnim programom, održaće se master predavanje o spa menadžmentu i radionica o tehnikama opuštanja za SPA osoblje.

Forum organizuje Klaster zdravstvenog velnes i spa turizma Srbije, član Evropske Spa Asocijacije (ESPA).

Organizaciju Foruma podržali su : Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo kulture i informisanja i Centralno Evropska Inicijativa (CEI).

CEI (Centralna Evropska Inicijativa) uvrstila je konferenciju iz 2014.godine u jedan od pet svojih najuspešnijih projekata. http://www.cei.int/content/cooperation-activities-success-stories-2014

 

Donatori i institucionalna podrška

CEI Prolom voda VOX TRADE d.o.o. Министарство трговине, туризма и телекомуникација Vanilica Sweetfamily Министарство културе и информисања