Eminentni eksperti i profesionalci iz oblasti zdravstvenog, wellness & SPA turizma u Srbiji su na II Regionalnoj konferenciji o zdravstvenom, wellness & SPA turizmu, još jednom podsetili da živimo u deceniji wellnessa i se da broj udruženja korisnika zdravstvenog & wellness turizma iz godine u godinu uvećava, zbog čega je neophodno neprekidno raditi na razvoju ovog sektora. Značaj promocije i razvoja zdravstvenog, wellness & SPA turizma bio je polazna tačka ovogodušnje konferencije

 

III Regionalna konferencija o zdravstvenom, wellness & SPA turizmu održana je 22. Novembra u Hotelu M u organizaciji Centra za promociju wellness i spa u saradnji sa Klubom privrednih novinara i UNISET-om.

 

Konferencija je realizovana iz dva dela - radnog, na kom su vodeći domaći i strani eksperti izlagali na teme: „Održivi i profitabilni wellness & SPA koncept u hotelima“, „Edukacija i konsalting“, „Projektovanje, izvođenje, i opremanje wellness & SPA centara“, i svečanog, u kome su dodeljene tradicionalne nagrade Wellness Award iTuristička plava zvezda za 2011. godinu.

 

Sponzor konferencije bila je voda Rosa, a sponzori Vita bara i kafe pauze su bili Makrobiotic, Piramida iMlekara Šabac.

 

Konferenciju je, u 9 časova, otvorila Nataša Ranitović, direktorka Centra za promociju wellness i SPA. Nakon dobrodošlice predavačima i gostima, naglasila je da je opšti cilj konferencije promovisanje razvoja zdravstvenog, wellness i SPA turizma u Srbiji u skladu sa najnovijim trendovima i uspešnim praksama lidera iz regiona.

 

Usledilo je predavanje prof.dr Milice Lazović, direktorke Instuta za rehabilitaciju Beograd i redovne profesorke Medicinskog fakulteta u Nišu, koja je govorila o značaju wellness ponude u specijalnim banjskim institucijama za rehabilitaciju. Profesorka Lazović je istakla da smo ove godine od Evropske Unije dobili priznanje za razvoj rehabilitacije, ali i da još uvek ne postoji značajna strategija za razvoj zdravstvenog i wellness turizma. „S obzirom na to da je veći deo (5500 od ukupno 8800) postelja u rehabilitacionim bolnicama na tržištu, bitno je da svakodnevno obezbedimo korisnike da bismo mogli da preživimo. Zbog toga nam je bitno da uvedemo nove programe i da obučimo naše tarapeute za rad i na wellness programima“, zaključila je dr Lazović.

 

Usledilo je predavanje predsednika SPA asocijacije Bugarske, Jasena Rizova, koji je imao izlaganje na temu „Lekovito blato i ozokeriti-njihova primena u savremenim wellness i SPA centrima“. Rizov je naglasio da su lečenje vodom i zdrav način života koraci napred u razvoju SPA biznisa. „Savremeni SPA i wellness centar treba da se angažuje u više aspekata lečenja blatom“, dodao je Rizov i naveo primer lekovite organske kozmetike koju je Bugarska akademija nauka razvila primenom lekovitog blata.

 

Kako je Mađarska deseta zemlja u svetu kada je u pitanju zdravstveni turizam i jedan od lidera u oblasti medicinskog turizma, usledilo je izlaganje Pitera Guljaša iz Turističke organizacije Mađarske, koji je govorio o uspešnoj strategiji razvoja zdravstvenog turizma u Mađarskoj.S obzirom na to da ima 1300 termalnih izvora i 197 kvalifikovanih lekovitih voda, Mađarska je na prvo mesto stavila lekovite i mineralne vode. Guljaš je naveo da je najbitnije da „svaka banja treba da pronađe svoj imidž. Strukture unutar banja ne treba da budu slične, svaka treba da nađe svoj prepoznatljivi imidž kojim će privući goste i da ponudi nešto jedinstveno i specijalno“. On je istakao i da su za razvoj zdravstvenog turizma jako važni i stručni kontakti i pohvalio saradnju koju Mađarska ima sa Klasterom Vojvodine.

 

Doc.dr Milisav Čutović govorio o neophodnosti prilagođavanja starih banja novom konceptu-SPA. Istakao je da „kvalitet SPA centra zavisi od maštovitosti organizatora i raznovrsnosti wellness procedura i sadržaja. Težište u SPA centrima treba da bude na holističkom pristupu čoveku, a u SPA centru se moraju nalaziti smeštajni kapaciteti svih kategorija, masaže, saune, fitness programi, parna kupatila i ambijent za psihičku relaksaciju“, naglasio je Čutović.

 

Slavica Suzić, profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu je u svom izlaganju na temu „Niskomineralne vode-najbolji izvor za pravilnu hidrataciju“, podsetila na značajnu ulogu vode u wellness konceptu.

 

Gošća konferencije bila je i Adele Joos, direktorka Hunguest hotel Helios i Hunguest hotel Panorama, istakla je značaj menadžmenta kvaliteta, ulaganja u razvoj produkta i PR razvoja. Ona je pomenula i nove forme wellnessa-holistički i spiritualni wellness, koji sve više postaju nezaobilazan deo wellness industrije u svetu.

 

Hotela Izvor, koji je dobio priznanje za Wellness hotel godine, predstavio je menadžer ovog Hotela, Nenad Ikonić, pod sloganom „Jedan hotel-jedan san“, dok je o unapređenju turističkog proizvoda u zdravstvenom turizmu, ističući Merkur kao primer dobre prakse, govorilaSlađana Blagojević, rukovodilac marketinga u specijalnoj bolnici „Merkur“, Vrnjačka Banja.

 

O značaju SEA-CLIMATE uređaja i značaju solisarijuma govorio je Vladeta Radivojević, vlasnik preduzeća BIBIS, koje je nosilac ovogodišnjeg Wellness Award priznanja u kategoriji opremanja wellness & SPA centara.

 

Wellness radionice održali su Dr Gordana Isailović, profesorka Visoke zdravstvene škole strukovnih studija u Beogradu i Miodrag Bradić iz firme Sportlife. Dr Isailović je napomenula da je „medical SPA koncept značajan element tržišne ponude u wellness & SPA programima“ i uz obećavajuće slogane „vraćamo vreme unatrag“ i „lepota i zdravlje dolaze iznutra“, predstavila novi proizvod firme Aleksandar MN-„Super Collagen plus C“. Miodrag Bradić je ponudio fitness rešenja za SPA, wellness i hotelijesrtvo.

 

Nakon radionica, usledio je završni deo konferencije na kom je prvi izlagač bio George Tavelis, izvršni direktor kompanije Spa Creators sa Kipra. Firma Spa Creators postoji od 2002. godine, ima veoma dobru reputaciju u Evropi i u svetu i stoji iza mnogih poznatih i profitabilnih SPA centara širom sveta. Tavelis je naveo da je za uspešan SPA bitan kvalitet svih aspekata-okruženje, spektar usluga, strateško razmišljanje i planiranje, filozofija, kultura, brend... „Pri investiranju u SPA centre treba krenuti od SPA filozofije i kulture, razmisliti o tome šta potencijalni klijenti žele; treba zaboraviti ’copy-paste’ sistem, raditi na individualizaciji, predstaviti se na specifičan način, razlikovati se od drugih-privući klijente da dođu baš u Vaš SPA“, zaključio je Tavelis uz napomenu koliki je značaj konsaltinga u kreiranju jednog uspešnog i profitabilnog SPA koncepta.

 

Direktorka hotela Blanca Resort & SPA, Nikolina Jovanović, na početku svog izlaganja svim učesnicima konferencije poklonila je vaučer za dva noćenja, na bazi polupansiona, u hotelu Blanca Resort & SPA na planini Vlašić. Nakon toga, na osnovu ličnog iskustva, govorila je o potrebama klijenata u wellness & SPA centrima i hotelima. „Ključno za wellness sadržaj je odmor, sadržaj baziran na psihološkom efektu, dok SPA treba da bude spojnica između zdravstvenog i wellness turizma“ istakla je Jovanovićeva. Prema njenim rečima bitno je „razmotriti kako nas spoljašnje tržište doživljava“, ali je neophodno i „koncept wellnessa pojednostaviti i njegove sadržaje približiti ljudima“. Ideje i stavovi izneti na ovom predavanju pokrenuli su konstruktivnu diskusiju, nakon koje je izlagao Docent Igor Rajković, koji je kroz temu „Arhitektura slobodnog vremena“ razmatrao savremene projektantske aspekta. Primer dobrog projektovanja u praksi dala je d.i.a., Branka Bošnjak, koja je u slici i reči predstavila rekonstrukcije urađene u Ribarskoj banji. Nakon inspirišućih prizora rekonstruisane Ribrske banje, sa posebnim osvrtom na staro tursko kupatilo i kadu Drage Mašin, usledilo je zatvaranje radnog konferencije. Gosti i organizatori izrazili su zadovoljstvo zbog uspešne razmene ideja i iskustava u oblasti zdravstvenog, wellness & SPA turizma, koja predstavlja razvojnu šansu budućnosti i značajnu mogućnost za sve koji teže postizanju ravnoteže duše i tela.

Kompletnu galeriju fotografija pogledajte OVDE.

Spisak svih predavača pogledajte OVDE.

Ko su dobitnici priznanja "Wellness Aword 2011" i "Turistička plava zvezda" pogledajte OVDE.

CEI Prolom voda VOX TRADE d.o.o. Министарство трговине, туризма и телекомуникација