U svetu postoji preko 50 miliona korisnika wellness, medical i spa turizma. U 2013. godini prihod svetski prihod od wellness, medical i spa turizma u svetu iznosio je oko 213 milijardi dolara.Svake godine beleži rast prometa od oko 25%. Predviđa se i dalji rast u narednom periodu.  

Kada je wellness turizam u pitanju, regionalni rekorder je Austrija – sa 3,5 miliona wellness i spa turista turista u prošloj godini. Poslednji podaci za Srbiju, iz 2012. godine pokazuju cifru od 347000 spa turista. Koje su regionalne šanse i izazovi kada je u pitanju zdravstveni, wellness i spa turizam?

VI CEI Konferencija o zdravstvenom, velnes i spa turizmu održana je 18.11.2014. godine u hotelu "M" u Beogradu, u organizaciji Klastera zdravstvenog, velnes i spa turizma Srbije, uz podršku CEI fonda, Ministarstva privrede, turizma i telekomunikacija i Kluba privrednih novinara.

Konferecniju je otvorio Srdjan Miljković, prvi savetnik u Sektoru za Evropsku uniju Ministarstva spoljnih poslova, koji je tom prilikom istakao je da Centralna evropska inicijativa  predstavlja, između ostalog, most između zemalja članica Evropske unije i onih zemalja zapadnog Balkana koje svoje članstvo u EU još uvek nisu ostvarile. Preko Fonda za saradnju Centralno-evropske inicijative i uz zalaganje Ministarstva spoljnih poslova Republike. Srbije, svake godine se podržavaju brojne aktivnosti, međunarodni seminari i projekti u Srbiji.

Teme ovogodišnje konferencije bili su primeri dobre prakse u promociji, klasterizaciji i banjskom turizmu u Jugositočnoj Evropi.

Konferencija je okupila profesionalce, predstavnike vladinog sektora i lidere u oblasti zdravstvenog, wellness i spa turizma iz 10 zemalja: Austrije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

U prošloj godini  svetski prihod od  zdravstvenog  turizma iznosio je oko 213 milijardi dolara. Iz godine u godinu ova industrija  beleži rast prometa u iznosu od 25%.  Kada je wellness turizam u pitanju, regionalni rekorder je Austrija – sa 3,5 miliona wellness i spa turista turista u prošloj godini. Poslednji podaci za Srbiju, iz 2012. godine pokazuju cifru od 347 000 spa turista .

Predsednica Klastera zdravstvenog, velnes i spa turizma Srbije, Nataša Ranitović govorila je o aktuelnim trendovima u spa industriji i ukazala na značaj inovativnosti u turizmu.

Suština promocije zdravstvenog, wellness i spa turizma su zdravi i zadovoljni turisti i maksimalno korišćenje potencijala zemlje u kojoj se boravi.  Iskustvo uspešne promocije zdravstvenog turizma sa učesnicima je podelila Timea Tarnai, predstavnica turističke organizacije Mađarske.

Turizam je jedan od glavnih ekonomskih faktora u Tirolu. Na ovo je znatno uticalo ulaganje u istraživanje i razvoj, kao i saradnja između preduzeća, naučno-tehnoloških organizacija  i klastera. Za Tirol je bilo ključno snažno povezivanje u oblasti turizma, zdravlja i tehnologije, Robert Ranzi i Harald Gohm, predstavnici klastera Welness Tirol iz Austrije.

“Jednstvenost je bitan factor uspeha. “Wellness ponuda treba da bude neponovljiva”, istakao je Mikloš Vancsura, predsednik spa asocijacije Mađarske.

Zaključci konferencije su da je za uspešnu promociju zdravstvenog turizma neophodna promocija destinacije uz korišćenje savremenih internet i mobilnih tehnologija.
Klasteri u zdravstvenom turizmu su pokretačka snaga inovacija na nivou turističke destinacije, dok je jedinstvenost  bitan faktor uspeha. Wellness ponuda treba da bude neponovljivo i  autentično iskustvo.

Ova konferencija je jedina godišnja  regionalna konferencija posvećena zdravstvenom, velnes i spa turizmu koja se održava u Srbiji od 2009. godine. Prijatelj ovogodišnje konferencije bilo je i osiguravajuće društvo Auto moto savez osiguranje.

Spisak svih predavača pogledajte OVDE.

CEI Prolom voda VOX TRADE d.o.o. Министарство трговине, туризма и телекомуникација