"Primeri dobre prakse klastera u regionu" , “Podrška klasterima i preduzetništvu”, "Aktuelni trendovi u zdravstvenom, velnes i spa turizmu Srbije i nove investicije" , teme  su o kojima su ove godine, na Petoj regionalnoj konferenciji o zdravstvenom, wellness i spa turizmu,  diskutovali predavači iz Srbije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske.

Konferencija je održana u Beogradu, u organizaciji Klastera zdravstvenog, velnes i spa turizma Srbije, uz podršku Nacionalne agencije za regionalni razvoj. U okviru Konferencije promovisana je  android aplikacija za mobilne telefon pod nazivom  Vodič zdravstvenog i wellness turizma.
„Online i mobilni marketing ključni su za povećenje vidljivosti i prepoznatljivosti zdravstvenog i wellness turizma u zemlji i regionu jer olakšavaju pristup klijentima i privlače nove korisnike turističkih usluga“, izjavila je Nataša Ranitović, predsednica Klastera zdravstvenog, wellness i spa turizma Srbije, koja je u svom izlaganju, predstavila android aplikaciju Vodič zdravstvenog i wellness turizma.

Učesnici konferencije imali su priliku i da se upoznaju sa aktuelnim programima podrške klasterima i MSSP sektoru, kroz izlaganje Milene Vasić, šefa direkcije za razvoj privrednih društava i preduzetnika u Srbiji u Nacionalnoj agenciji za regionalni razvoj. Vasić je najavila i da će NARR sledeće godine unaprediti program podrške klasterima.

“Klasteri treba da budu jedinstveni, drugačiji, da imaju specifičnu tržišnu nišu, kojom će zadovoljiti klijente”, zaključila je Zorica Marić, viši savetnik za klastere u Ministarstvu privrede.

Na značaj i potencijale banjskog turizma u Srbiji ukazala je dr Nata Ćirić, samostalni savetnik u ministarstvu privrede.  “Prema mišljenju evropskog udruženja Banja turizam Centralne i istočne Evrope (gde spade i Srbija) treba da se bazira na termalnim vodama i talasoterapiji”, istakla je Ćirić. Kao jedan od problema ona je navela činjenicu da Srbija još uvek nema nijedan hotel sa spa wellness kategorizacijom.

Kako u praksi posluju uspešni wellness hoteli pokazale Krisztina Rádli i  Dr. Aniko Végh, predstavnice Hunguest Hotela iz Mađarske. Zaključak njihovih predavanja jeste  da su selfness i  holistički pristup trend koji garantuje uspeh.

Kako se na konferenciji govorilo o značaju promocije u turizmu, Ljiljana Čerović  šef odseka za razvoj turističkih proizvoda u Turističkoj organizaciji Srbije, predstavila je film namenjen promociji srpskih banja. “Turizam sa 9% učestvuje u svetskom bruto društvenom proizvodu,  a sa 6% u svetskom izvozu” dodala je Čerović, govoreći o značaju turizma za ukupan razvoj privrede. Na značaj umrežavanja, kroz primere dobre prakse, turističkih klastera iz regiona i Evrope ukazali su Dr Albel Andor iz Mađarske, Zoran Jelić i Ivana Kolar iz Hrvatske, i Atila Vereš iz Vojvodine.

Klasteri doprinose da industrija postane konkurentna na svetskom tržištu. Mobilni marketing menja pravila igre. Preduzetnici će lakše doći do klijenata kao članovi klastera, ali bez podrške države klaster ne može napredovati.Selfnes programi i holistički pristup postaju nezaobilazan trend kada je wellness turizam u pitanju. Inovacije su ključna reč za turizam i bez toga nećete dobiti bitku na tržištu koje je sve jače i zahtevnije, zaključci su konferencije.

Spisak predavača pogledajte OVDE.

Više fotografija pogledajte OVDE.

CEI Prolom voda VOX TRADE d.o.o. Министарство трговине, туризма и телекомуникација