Medical SPA je kategorija koja ima preduslove za najveći rast u narednih 10 godina.  Zahvaljujući broju banja i kvalitetu voda na kojima se zasniva njihovo poslovanje Srbija ima  veliki potencijal za razvoj turizma, ali potrebno je tržišno repozicionirati turistički  proizvod, napraviti segmentaciju tržišta i kreirati proizvode za određene segmente potrošača.   Takođe, potrebno je pratiti trendove i u skladu sa stručnim znanjem stvoriti svoj jedinstven  proizvod. Ovo su zaključci Četvrte regionalne konferencije o zdravstvenom, wellness i SPA  turizmu održane 06. novembra 2012. godine u Hotelu M u Beogradu, u organizaciji Klastera  zdravstvenog, wellness i SPA turizma Srbije, uz podršku Nacionalne agencije na za regionalni  razvoj.

Ovogodišnja konferencija, čije su teme bile “Klasterizacija u zdravstvenom , wellness i SPA  turizmu“, “Primeri dobre prakse klasterizacije iz regiona“ , „Najnoviji trendovi u welness i  SPA industriji“, „Predstavljanje uspešnih investicija u zdravstveni turizam Srbije“ i “Uspešne  inovacije u zdravstveni, wellness i SPA turizam“ okupila je veliki broj eminentnih stručnjaka  iz zemlje i regiona.

Dr Nata Ćirić, samostalna savetnica u Ministarstvu finansija i privrede govorila je o Zborniku  kriterijuma za wellness i SPA u banjama, koji je Evropska SPA asocijacija objavila pre dva  meseca. „U Srbiji ne postoji nijedan SPA – Wellness hotel prema standardima za kategorizaciju,  ali preduslovi za razvoj postoje – naročito u banjama i klimatskim mestima“, dodala je  Ćirićeva.   Spa, wellness i selfness su stil života i biznis novog doba, a najprofitabilnije je  ono što odgovara zahtevima klijenata, saglasili su se učesnici Konferencije. Kada je Srbija u  pitanju, „neophodna je intervencija države da bismo napravili iskorak koji bi nas bolje  pozicionirao na tržištu Evrope“, istakla je dr Milica Lazović, direktorka Instituta za  rehabilitaciju Beograd. Da je uspešno poslovanje moguće i u Srbiji, pokazao je Marko Petrović,  izvršni direktor „Kraljevih čardaka“ u svojoj prezentaciji o primeru dobre prakse ovih  hotel-apartmana na Kopaoniku.

Na konferenciji su učestvovali i Atila Vereš, direktor Fonda „Klaster zdravstvenog turizma  Vojvodine“, Branka Bošnjak arhitekta iz „BG Projekt Studia“, koja je prenela utiske sa nastupa  svoje firme na „Made EXPO-u“, najvećem svetskom sajmu građevinarstva i arhitekture, Mojca  Gradišek, podpredsednica Hrvatske gospodarske komore u sektoru za turizam i mnogi drugi ugledni  predavači.

Kompletan spisak predavača i njihovih predavanja pogledajte OVDE.

Više fotografija pogledajte OVDE.

U svečanom delu konferencije dodeljena  su priznanja Wellness Aword i Turistička plava zvezda  2012., koja žiri turističkih novinara dodeljuje onima koji su istinski ambasadori wellnessa i  jedne lepe moderne turističke priče.

 Priznanje Wellness Aword 2012. dobili su:

 -„Kraljevi čardaci“ Kopaonik – Wellness hotel godine
 - VOX Trade – Opremanje Wellness i SPA centara
 - Sanja Marinković – Wellness Lice godine
 - Arhitektonski fakultet u Beogradu – priznanje za zbornik radove studenata treće godine na  temu „Rekreativni sadržaji“
 -Ansambl „Lola Klasik“ – muzika koja inspiriše“

 Priznanje Turistička plava zvezda“ 2012.  zaslužno su poneli:

 -Prolom banja (Planinka AD) – za banjski wellness
 -Institut za rehabilitaciju Srbije za investiciju godine – investiciju u banju „Selters“
 -Turistička organizacija Niš – publikacija godine – publikacija „Boje Niša“
 -Turistička Organizacija Jagodine – turistička destinacija godine
 -Ištvan Dekanj, novinar dnevnog lista „Politika“ – turistički novinar godine

 

CEI Prolom voda VOX TRADE d.o.o. Министарство трговине, туризма и телекомуникација