O Klasteru

 

Klaster zdravstvenog, velnes i SPA turizma Srbije, osnovan je, u martu 2012. godine.

Klaster je mreža 37 članica: preduzeća, preduzetnika, obrazovnih i naučno – istraživačkih institucija, turističkih agencija, lokalnih samouprava  i nevladinih organizacija usmerenih na razvoj zdravstvenog, wellness i spa turizma u Srbiji.

Cilj Klastera  je razvoj zdravstvenog, wellness i SPA turizma u Srbiji i podizanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća iz sektora.

Članice Klastera su lideri u zdravstvenom, wellness i SPA turizmu na domaćem tržištu i u regionu.

Klaster organizuje regionalnu konferenciju o zdravstvenom, wellness i spa turizmu/industriji.

 

O forumu

Konferencija o zdravstvenom, wellness i spa turizmu je jedina godišnja  regionalna konferencija posvećena zdravstvenom, wellness i spa turizmu koja se održava u Srbiji od 2009. godine.

VIII  Regionalni  Forum  Zdravstvene, Wellness i SPA industrije biće održan 19. 10. 2017. godine, u arheološkom parku Viminacijum, Kostolac, Domus Scientiarum Viminacium, u organizaciji Klastera zdravstvenog, wellness i SPA turizma Srbije, uz podršku CEI (Centralne Evropske Inicijative) i institucionalnu podršku Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije i Razvojne agencije Srbije.

Forum će okupiti istaknute medjunarodne eksperte i predavače iz oblasti wellness i spa turizma i iz Italije, Austrije, Mađarske, Bugarske, Rumunije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Na forumu će učestvovati i domaći eksperti i predavači, a predstaviće se članice Klastera.

VIII Regionalni CEI Forum omogućiće umrežavanje i razmenu znanja i iskustava, koji su bazirana na primerima dobre prakse i inovacijama u sektoru wellness i spa industrije u zemljama CEI regiona.

Forum pruža podršku umrežavanju, promociji, inicijativama za regionalnu saradnju i povezivanje kroz B2B i C2C. Predavači na forumu biće vrhunski profesionalci i eksperti iz zemalja  CEI regiona, dok su učesnici Foruma stejkholderi iz Srbije i regiona.

 

 

Glavni ciljevi foruma

 

Promocija održivog razvoja zdravstvenog, wellness i spa turizma i održivog razvoja malih i srednjih preduzeća u Srbiji i regionu.

Promocija inovacija u oblasti zdravstvenog, wellness i spa turizma u CEI regionu.

Podsticanje regionalne saradnje.

Identifikacija potencijalnih poslovnih partnera i poslovnih mogućnosti u oblasti zdravstvenog, wellness i spa turizma.

Uspostavljanje kontakata, povezivanje, umrežavanje i razmena znanja i iskustava, koja su bazirana na primerima dobre prakse i inovacijama u wellness i spa industriji i inovacijama u turizmu u zemljama CEI regiona.

 Teme Foruma :

 Glavna tema Foruma je : Spa kultura I tradicija I savremeni wellness I spa koncepti

U okviru glavne teme razgovaraćemo o tome,  kako kreirati autentični velnes i spa turistički proizvod i iskustvo bazirano na  regionalnoj i lokalnoj spa tradiciji  zasnovanoj na  kulturnom i prirodnom nasleđu sa akcentom na  Rimsko doba .

Paneli  :

  1. Lokalno i regionalno brendiranje
  2. Standard kvaliteta
  3. Motivaciju gostiju
  4. Primere dobre prakse.

 

CEI (Centralna Evropska Inicijativa) uvrstila je konferenciju iz 2014.godine u jedan od pet svojih najuspešnijih projekata. http://www.cei.int/content/cooperation-activities-success-stories-2014

 

Donatori i institucionalna podrška

CEI Министарство трговине, туризма и телекомуникација Министарство културе и информисања